Solera-systeem

Het solera-systeem is een methode van oversteken van wijn of andere dranken. Door het oversteken van de wijn blijft de wijn op gelijkwaardige kwaliteit en behoudt het dezelfde smaak. Het systeem is ontstaan in Spanje toen een bepaald type wijn de vele verschillende vaten tot één vat wilde maken. Elk vat had op dat moment zijn eigen wijn.

Het systeem

Het systeem is vrij eenvoudig uit te leggen. De vaten liggen in rijen gestapeld. In de bovenste rij zit de jongste wijn, in de onderste zit de oudste wijn die (bijna) klaar is om gebotteld te worden. Het systeem is uit te leggen in drie stappen, ik ga het hieronder beschrijven:

  1. Tap de onderste vaten af en bottel de flessen.
  2. Vul de bovenste vaten aan met jonge wijn.
  3. De onderste rijen worden nu weer aangevuld met de wijnen.

Deze bovenstaande stappen worden steeds herhaalt.

Sherry

SherryDe keldermeester tapt eens in de drie maanden ruim een derde uit de vaten. De keldermeester vult na het tappen van de wijn de vaten weer bij. De vaten van de vierde criadera worden maar voor vijf zesde deel afgevuld. De rest van de ruimte blijft over voor de lucht die nodig is voor de flor ontwikkeling in de wijn. De flor is een soort gist die gebruikt wordt in Andalusië, de plaats waar Sherry gemaakt wordt.

Des te langer de Sherry in het vat blijft, des te complexer de smaak wordt. Soleras bevatten zodoende resten wijn die er vanaf de oprichting al in zitten. Er zijn gevallen bekend dat een honderd jaar oude solera-systeem ook honderd jaar oude wijn bestandsdelen nog bevatten. Sinds 2000 zijn er speciale categorieën in het leven geroepen, namelijk:

  • VOS – Vinum Optimum Signatum, dat houd in dat de wijn die geselecteerd is de allerbeste is. Het wordt ook wel de ”Very Old Sherry” genoemd. Deze Sherry’s hebben minstens 20 jaar in een solera-systeem gelegen.
  • VORS – Vinum Optimum Rare Signatum, dat houdt in dat deze Sherry’s minstens 30 jaar in een solera-systeem hebben gezeten. Deze Sherry’s worden ook wel ”Very Old Rare Sherry” genoemd.