Keurmerken voor wijnen

Nog niet zo lang geleden was Franse wijn elitair. Het snobisme vierde hoogtij. Je spreekt nu over de jaren ‘70 van de vorige eeuw. Franse wijn was bijzonder en omgeven met een waas van snobisme. Het zogenoemde gewone volk dronk misschien een chianti van twijfelachtige makelij of een goedkope vruchtenwijn. De Franse wijnen waren voor die tijd behoorlijk prijzig. In de jaren ’80 vond een omslag plaats. Doordat de economie aantrok en er meer geld vrij kwam om leuke dingen te ondernemen en luxere goederen aan te schaffen, raakten meer mensen geïnteresseerd in een goede wijn.

Het keurmerk van Franse wijnen
In Frankrijk had men al in 1923 een keurmerk voor de kwaliteitswijnen. Dit om te voorkomen dat de wijnboeren een slechte reputatie zouden krijgen door vervalsingen of door slechte wijnen. In 1935 werd Comité National des Appelations d’Origine opgericht. Later werd de naam gewijzigd in INAO. Dankzij dit keurmerk staan op het etiket van de Franse wijnen de kenmerken en kun je hieruit opmaken of dit een kwaliteitswijn is of niet. Op het etiket moet worden vermeld welke druif is gebruikt, hoeveelheid alcohol, uit welk jaar maar ook uit welke regio de wijn komt en of hij al nog niet is gebotteld op het wijndomein zelf of via een coöperatie. Als de wijn gebotteld is op het wijndomein geeft dit aan dat het betrouwbare wijn is, dat hoeft niet te zeggen dat deze wijn stukken beter is dan een fles die is gebotteld in Nederland. Dit keurmerk heeft als afkorting AC, dit staat voor Appellation Controlé.

Het keurmerk van Italiaanse wijnen
Italië is als wijnland sinds 1990 behoorlijk gegroeid en levert vele goede kwaliteitswijnen. Was voorheen alleen de fles Chianti al of niet met een raffia randje bekend en overigens veelal van slechte kwaliteit. Tegenwoordig kun je hele goede wijnen kopen van Italiaanse origine. Ook de Chianti is zeker verbeterd qua smaak en kwaliteit. Je hoeft je nu niet meer te schamen als je een fles Chianti op tafel zet. In bijna alle wijn producerende landen kent men een keurmerk. In Italië is dit DOC of DOCG. De wijnen met deze keurmerken worden door de overheid gecontroleerd.