Dessertwijn kiezen

De juiste dessertwijn kiezen

Wanneer je flink uit pakt met een diner voor familie en/of vrienden wilt je natuurlijk ook uitpakken met bijzondere en passende wijnen. Voor het voorgerecht en het hoofdgerecht is het vaak relatief eenvoudig om een passende wijn te vinden die in balans is met het gekozen gerecht.
Het kiezen van de juiste wijn voor het nagerecht vinden veel mensen toch een heel stuk lastiger. Dit heeft ermee te maken dat de meeste desserts zoet zijn, en een minder zoete wijn in dat geval al volledig op de achtergrond kan raken. Je wilt ook niet dat de wijn een beetje een weeïg / zoete smaak heeft. Balans is alles dus! Denk bij het kiezen van de wijn voor het dessert voortaan hieraan:

Zoet eten? Nog zoetere wijn!

Veel wijnen die traditioneel bij het nagerecht worden geschonken blijken vaak een hoger alcoholgehalte te hebben. Ze zijn zoet van smaak omdat er tijdens de fermentatie alcohol toegevoegd wordt. Hierdoor worden niet alle suikers in alcohol omgezet en blijft de vloeistof zoeter. Ook wordt de smaak vaak intenser omdat er overrijpe druiven gebruikt worden. Deze hebben vaak een meer geconcentreerd suikergehalte. De Italiaanse Passito of Oostenrijkse dessertwijnen zijn vaak verrassend lichte wijnen. Versterkte wijnen als port en sherry doen het ook goed bij desserts. Deze

Andersom kan ook!

Het is ook wel eens interessant om eerst een mooie wijn te kiezen, om daar vervolgens een goed recept bij te zoeken. Een goede dessertwijn kan behoorlijk prijzig zijn. Dit komt omdat veel van de dessertwijnen arbeidsintensief zijn in de productie. Er zijn wijnen waar elke tros druiven met de hand geplukt wordt, dit soort wijnen zullen altijd duurder uitvallen.

kaasplankKaas

Een kaasplank wordt traditioneel geserveerd met een dessertwijn. Kaas heeft als voordeel dat je erg veel wijnen kunt kiezen. Let wel op:

  • Geen fruitige wijn bij harde aromatische kazen
  • Geen tanninerijke wijn bij romerige kaas

Vaak passen wijnen en kazen uit dezelfde regio redelijk goed bij elkaar.