Keurmerken voor wijnen

wijn keurmerk

Nog niet zo lang geleden was Franse wijn elitair. Het snobisme vierde hoogtij. Je spreekt nu over de jaren ‘70 van de vorige eeuw. Franse wijn was bijzonder en omgeven met een waas van snobisme. Het zogenoemde gewone volk dronk misschien een chianti van twijfelachtige makelij of een goedkope vruchtenwijn. De Franse wijnen waren voor die tijd behoorlijk prijzig. In de jaren ’80 vond een omslag plaats. Doordat de economie aantrok en er meer geld vrij kwam om leuke dingen te ondernemen en luxere goederen aan te schaffen, raakten meer mensen geïnteresseerd in een goede wijn.

Het keurmerk van Franse wijnen
In Frankrijk had men al in 1923 een keurmerk voor de kwaliteitswijnen. Dit om te voorkomen dat de wijnboeren een slechte reputatie zouden krijgen door vervalsingen of door slechte wijnen. In 1935 werd Comité National des Appelations d’Origine opgericht. Later werd de naam gewijzigd in INAO. Dankzij dit keurmerk staan op het etiket van de Franse wijnen de kenmerken en kun je hieruit opmaken of dit een kwaliteitswijn is of niet. Op het etiket moet worden vermeld welke druif is gebruikt, hoeveelheid alcohol, uit welk jaar maar ook uit welke regio de wijn komt en of hij al nog niet is gebotteld op het wijndomein zelf of via een coöperatie. Als de wijn gebotteld is op het wijndomein geeft dit aan dat het betrouwbare wijn is, dat hoeft niet te zeggen dat deze wijn stukken beter is dan een fles die is gebotteld in Nederland. Dit keurmerk heeft als afkorting AC, dit staat voor Appellation Controlé.

Het keurmerk van Italiaanse wijnen
Italië is als wijnland sinds 1990 behoorlijk gegroeid en levert vele goede kwaliteitswijnen. Was voorheen alleen de fles Chianti al of niet met een raffia randje bekend en overigens veelal van slechte kwaliteit. Tegenwoordig kun je hele goede wijnen kopen van Italiaanse origine. Ook de Chianti is zeker verbeterd qua smaak en kwaliteit. Je hoeft je nu niet meer te schamen als je een fles Chianti op tafel zet. In bijna alle wijn producerende landen kent men een keurmerk. In Italië is dit DOC of DOCG. De wijnen met deze keurmerken worden door de overheid gecontroleerd.

 

 

Weetjes waarom wijn goed is om te drinken

Jij wil toch ook een goede reden om wijn te drinken? Hier volgen een aantal weetjes waarom wijn goed voor je gezondheid is.

Bescherming van longen

Zowel rode als witte wijn heeft een positieve invloed op je longen. Uit onderzoek is gebleken dat als je witte wijn drinkt je beter ademhaalt dan wanneer je andere alcoholische dranken nuttigt. Daarentegen geeft ander onderzoek weer aan dat rode wijn beschermt tegen longkanker terwijl witte wijn dit juist kan veroorzaken. Misschien regelmatig afwisselen om zou je longen optimaal te houden?

Ter behoud van je tandvlees

Je mag het geloven of niet, maar rode wijn heeft een positieve invloed op je tanden en je tandvlees. Bepaalde stoffen in de drank zorgen ervoor dat je tanden sterker worden en je tandvlees gezonder. Wat dat betreft kun je dus nog wel een glaasje nemen.

Vitamientjes en mineralen

In wijn zitten bepaalde mineralen die voor de mens van vitaal belang zijn. Met name ijzer, magnesium en vitamine C zijn in grote mate aanwezig. En een glaasje wijn draagt dus behoorlijk bij aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid voor deze mineralen.

Tegen een verkoudheid

Een glas of twee rode wijntjes per dag zorgt er voor dat je minder snel een verkoudheid op loopt. Een lekkere en leuke oplossing dus in plaats van die vieze anti-hoest drankjes of neus sprays. Voorkom je verkoudheid met een glaasje wijn.

Lichaamsgewicht

Af en toe een glaasje wijn zorgt er voor dat je beter op gewicht blijft, aldus de Harvard University. Drinken met mate is hierbij het sleutelwoord. Een overmatige dosis alcohol is nooit goed en zal alleen maar resulteren in meer lichamelijke klachten.

Rode wijn versus witte wijn

Welke van de twee kan je nu beter drinken voor je gezondheid? Verschillende onderzoeken geven verschillende resultaten. Rode wijn helpt tegen het voorkomen van verschillende soorten kanker en hartproblemen. Maar ook witte wijn heeft dus positieve effecten. Belangrijk is om matig te drinken. Meer dan zeven glazen per week wordt al beschouwd als overmatig alcohol gebruik. Hoe mooi alle onderzoeken ook klinken het is verstandig om je drankgebruik onder controle te houden. Uiteindelijk is alcohol niet goed voor je lichaam en vooral niet goed voor je lever.

Dessertwijn kiezen

De juiste dessertwijn kiezen

Wanneer je flink uit pakt met een diner voor familie en/of vrienden wilt je natuurlijk ook uitpakken met bijzondere en passende wijnen. Voor het voorgerecht en het hoofdgerecht is het vaak relatief eenvoudig om een passende wijn te vinden die in balans is met het gekozen gerecht.
Het kiezen van de juiste wijn voor het nagerecht vinden veel mensen toch een heel stuk lastiger. Dit heeft ermee te maken dat de meeste desserts zoet zijn, en een minder zoete wijn in dat geval al volledig op de achtergrond kan raken. Je wilt ook niet dat de wijn een beetje een weeïg / zoete smaak heeft. Balans is alles dus! Denk bij het kiezen van de wijn voor het dessert voortaan hieraan:

Zoet eten? Nog zoetere wijn!

Veel wijnen die traditioneel bij het nagerecht worden geschonken blijken vaak een hoger alcoholgehalte te hebben. Ze zijn zoet van smaak omdat er tijdens de fermentatie alcohol toegevoegd wordt. Hierdoor worden niet alle suikers in alcohol omgezet en blijft de vloeistof zoeter. Ook wordt de smaak vaak intenser omdat er overrijpe druiven gebruikt worden. Deze hebben vaak een meer geconcentreerd suikergehalte. De Italiaanse Passito of Oostenrijkse dessertwijnen zijn vaak verrassend lichte wijnen. Versterkte wijnen als port en sherry doen het ook goed bij desserts. Deze

Andersom kan ook!

Het is ook wel eens interessant om eerst een mooie wijn te kiezen, om daar vervolgens een goed recept bij te zoeken. Een goede dessertwijn kan behoorlijk prijzig zijn. Dit komt omdat veel van de dessertwijnen arbeidsintensief zijn in de productie. Er zijn wijnen waar elke tros druiven met de hand geplukt wordt, dit soort wijnen zullen altijd duurder uitvallen.

kaasplankKaas

Een kaasplank wordt traditioneel geserveerd met een dessertwijn. Kaas heeft als voordeel dat je erg veel wijnen kunt kiezen. Let wel op:

  • Geen fruitige wijn bij harde aromatische kazen
  • Geen tanninerijke wijn bij romerige kaas

Vaak passen wijnen en kazen uit dezelfde regio redelijk goed bij elkaar.

 

Solera-systeem

Het solera-systeem is een methode van oversteken van wijn of andere dranken. Door het oversteken van de wijn blijft de wijn op gelijkwaardige kwaliteit en behoudt het dezelfde smaak. Het systeem is ontstaan in Spanje toen een bepaald type wijn de vele verschillende vaten tot één vat wilde maken. Elk vat had op dat moment zijn eigen wijn.

Het systeem

Het systeem is vrij eenvoudig uit te leggen. De vaten liggen in rijen gestapeld. In de bovenste rij zit de jongste wijn, in de onderste zit de oudste wijn die (bijna) klaar is om gebotteld te worden. Het systeem is uit te leggen in drie stappen, ik ga het hieronder beschrijven:

  1. Tap de onderste vaten af en bottel de flessen.
  2. Vul de bovenste vaten aan met jonge wijn.
  3. De onderste rijen worden nu weer aangevuld met de wijnen.

Deze bovenstaande stappen worden steeds herhaalt.

Sherry

SherryDe keldermeester tapt eens in de drie maanden ruim een derde uit de vaten. De keldermeester vult na het tappen van de wijn de vaten weer bij. De vaten van de vierde criadera worden maar voor vijf zesde deel afgevuld. De rest van de ruimte blijft over voor de lucht die nodig is voor de flor ontwikkeling in de wijn. De flor is een soort gist die gebruikt wordt in Andalusië, de plaats waar Sherry gemaakt wordt.

Des te langer de Sherry in het vat blijft, des te complexer de smaak wordt. Soleras bevatten zodoende resten wijn die er vanaf de oprichting al in zitten. Er zijn gevallen bekend dat een honderd jaar oude solera-systeem ook honderd jaar oude wijn bestandsdelen nog bevatten. Sinds 2000 zijn er speciale categorieën in het leven geroepen, namelijk:

  • VOS – Vinum Optimum Signatum, dat houd in dat de wijn die geselecteerd is de allerbeste is. Het wordt ook wel de ”Very Old Sherry” genoemd. Deze Sherry’s hebben minstens 20 jaar in een solera-systeem gelegen.
  • VORS – Vinum Optimum Rare Signatum, dat houdt in dat deze Sherry’s minstens 30 jaar in een solera-systeem hebben gezeten. Deze Sherry’s worden ook wel ”Very Old Rare Sherry” genoemd.